Samhain (Halloween) 31 oktober - 1 november

Samhain is één van de 8 jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel.  Dit 8 voudige jaarwiel is onderdeel van een eeuwenoude natuurreligie die stamt uit de tijd ver voordat het christendom zich in Europa verspreidde. In vroeger tijden waren de mensen veel sterker afhankelijk van de natuur. Het levensritme werd veel meer bepaald door de seizoenen en periodes van zaaien, oogsten en ploegen en was daarmee meer een cyclus. Belangrijke momenten in deze cyclus zijn momenten om te vieren. In feite is dat natuurlijk nog steeds het geval en we zouden ons daarvan weer wat meer bewust van kunnen zijn.

Eén van de belangrijkste feesten van het paganistische jaarwiel is Samhain, meer algemeen bekend als Halloween.  

Wat is Samhain?

Het jaarwiel is een van oorsprong Keltische symbolische voorstelling van de reis door de seizoenen van het jaar. Door het jaar vieren we 8 bijzondere momenten, Sabbats genoemd. Er zijn 4 grote en 4 kleine Sabbats.

Samhain is een grote Sabbat en is een belangrijk feest. Maar waarom? Samhain markeert het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. De meeste bomen en worden kaal en komen in rust. Op de landerijen groeien nu geen gewassen meer. Dieren hebben hun wintervoorraad opgebouwd en zijn klaar voor de winterslaap. De natuur staat even stil en bereidt zich voor op sneeuw en kou. De mensen hebben de oogst binnen en bereiden zich ook voor op de winter. Op het land is niets meer te doen, de mensen leven in huis en hebben tijd om over hun leven na te denken, en de overledenen te herdenken. 

Symbolisch is het een tijd van beëindiging, dood, en voorbereiding op het nieuwe leven dat volgend jaar in de lente zal ontstaan. Het wordt een donkere tijd. Het is een moment dat deze wereld het dichtst bij de wereld van de overledenen staat. Samhain markeert het begin van deze periode. Het hoogtepunt van de winter is de winterzonnewende (21 december) en deze periode eindigt bij Imbolc (1 februari).

Het Halloweenfeest is uit de oude Keltische traditie voortgevloeid. We vieren daarom Halloween met spoken en allerlei andere symbolen uit het rijk van de overledenen.

Hoe wordt Samhain gevierd?

Samhain wordt gevierd met veel symbolen die deze tijd van het jaar typeren. Tafels en altaren worden versierd met afgevallen bladeren, najaarsvruchten, eikels en beukenootjes. Veel gebruikte kleuren zijn zwart (dat staat voor de dood), paars (dat staat voor rouw, inzicht en wijsheid) en oranje (dat staat voor het leven na de dood).  

En omdat het donker is gaat het feest gepaard met veel kaarsen en vuren. Het is een feest waarbij de overledenen en voorouders worden herdacht, en waarbij men zich rekenschap geeft van hoe het eigen leven ervoor staat. Leef ik op de juiste manier? Moet ik dingen veranderen?

Het verschil tussen Samhain en Halloween

Halloween is de Amerikaanse versie van het oorspronkelijke Samhain. Samhain is het paganistische feest van een natuurvolk, en (hoe kan het ook anders..) de amerikaanse versie is een erg gepopulariseerde vorm daarvan. Spokengezichten maken van uitgeholde pompoenen en mensen bang maken met spinnenwebben is typisch de amerikaanse cultuur. In de VS is het ook vooral een kinderfeest geworden en dit waait nu weer over naar Europa.

De diepgang van het einde van het oogstseizoen, de contemplatie over het leven en het eren van de overledenen vinden we nog wel enigszins terug in de christelijke variant van dit feest: Allerzielen.  

Allerzielen, het feest van verbinding   

Het christelijke feest van Allerzielen is een herdenking van de overledenen. Bovendien is het een moment om stil te staan bij de vergankelijkheid van jezelf.  

Het is een moment van herdenken en gedenken. Herdenken gaat over verlies en rouw. Gedenken gaat over een tijdloze verbinding. Want een overledene die voor jouw veel heeft betekend leeft voort in jouw hart.

 

Voor keltische gebruiken en wicca atikelen klik hier



Betaal makkelijk en veilig via:



à la Tara is onderdeel van


 

© 2014 - 2025 à la Tara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel